W marcu bieżącego roku
uczennice ZSP w Rększowicach Monika Benduch i Natalia Ziora przystąpiły do
Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Zdrowie na talerzu” organizowanego w ramach
IX edycji programu „Trzymaj formę” oraz programu „Żywienie na wagę zdrowia”.
Konkurs organizowany
przez Powiatową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną pod patronatem Prezydenta
Miasta Częstochowy składał się z dwóch etapów.
Pierwszy etap polegał na
skomponowaniu przepisu na
pełnowartościowe, zdrowe drugie śniadanie, drugi etap to wykonanie
przepisu w praktyce.
Przepisy musiały być zgodne z zasadami zdrowego żywienia,
oraz zawierać pełną wartość odżywczą i kaloryczną dania. Przepis skomponowany
przez Monikę i Natalię pod okiem opiekuna pani Joanny Ciuk pomyślnie przeszedł pierwszy etap konkursu.
Drugi etap rozpoczął się 26 marca 2015
r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie. Uczennice musiały
przygotować recepturę na cztery pełnowartościowe porcje w określonym czasie.
Jury oceniało oryginalność przepisów, sposób podania, zawartość składników
odżywczych i kalorycznych oraz czytelność i opracowanie graficzne przepisów.
Monika i Natalia okazały się najlepiej przygotowanymi uczestniczkami i wygrały
ten konkurs. Ich danie okazało się najsmaczniejsze i najładniej podane.
W dniu
10 kwietnia 2015r. w Urzędzie Miasta Częstochowy uczennice wraz z opiekunem
odebrały z rąk wiceprezydenta miasta nagrody, dyplomy i podziękowania.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.