W dniu 18 marca w Świetlicy w Korzonku odbyły się kolejne warsztaty
w ramach realizacji projektu pn. „Przekazywanie lokalnych tradycji
młodemu pokoleniu mieszkańców gminy Konopiska poprzez spotkania
warsztatowe międzypokoleniowe” przygotowane przez pracownika Gminnego Centrum Kultury i Rekreacji – Karolinę Słowik.
Uczestniczyli w nich uczniowie klasy V pod opieką wychowawcy świetlicy – pani Barbary Cierniak. Tematem było pieczenie mazurków i bab wielkanocnych oraz wspólne przygotowanie stołu wielkanocnego.
Zajęcia zaczęły się od nauki przystrajania. Uczniowie mogli dać
upust swoim talentom plastycznym za pomocą przygotowanych pisaków,
lukrów czy posypek o najróżniejszych kształtach i kolorach. Potem
przyszedł czas na zajęcia typowo praktyczne. Wszyscy uczniowie przeszli
do kuchni i tam zaczęła się ich prawdziwa przygoda
kulinarno-cukiernicza. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie członkinie Koła
Gospodyń Wiejskich w Korzonku: Ewa, Barbara Morzyk i Teresa Pyrkosz. Pod
okiem specjalistek od pieczenia uczniowie odmierzali składniki,
wkładali je do form, smarowali, układali, przystrajali. Przez cały czas
uczestnicy dowiadywali się różnych ciekawostek na temat tradycji
świątecznych. Sami dzielili się także informacjami o przygotowaniach
świątecznych w swoich domach. W dalszej części warsztatów cała klasa,
wspólnie, przybierała babę wielkanocną i przygotowywała stół
wielkanocny.
Na
koniec odbyła się degustacja słodkości wraz z panią dyrektor – Edytą
Pawlak oraz dumną wychowawczynią – Sybillą Hofman – Migdalską.
koniec odbyła się degustacja słodkości wraz z panią dyrektor – Edytą
Pawlak oraz dumną wychowawczynią – Sybillą Hofman – Migdalską.