• Duży sukces - ważna sprawa

  •     W dniu 19 kwietnia bieżącego roku uczennice ZSP w Rększowicach Dominika Kasperczyk i Klaudia Machoń przystąpiły do Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Zdrowie na talerzu” organizowanego w ramach X edycji programu „Trzymaj formę” oraz programu „Żywienie na wagę zdrowia”.

         Konkurs organizowany przez Powiatową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną pod patronatem Prezydenta Miasta Częstochowy składał się z dwóch etapów. Pierwszy etap polegał na skomponowaniu przepisu na  pełnowartościowy, zdrowy podwieczorek, drugi etap to wykonanie przepisu w praktyce. Przepisy musiały być zgodne z zasadami zdrowego żywienia, oraz zawierać pełną wartość odżywczą i kaloryczną dania.
       Przepis skomponowany przez Dominikę i Klaudię pod okiem opiekuna pani Joanny Ciuk  pomyślnie przeszedł pierwszy etap konkursu. Drugi etap  rozpoczął się 19 kwietnia 2016 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie. Uczennice musiały przygotować recepturę na cztery pełnowartościowe porcje w określonym czasie. Jury oceniało oryginalność przepisów, sposób podania, zawartość składników odżywczych i kalorycznych oraz czytelność i opracowanie graficzne przepisów.
        Dominika i Klaudia okazały się bardzo dobrze  przygotowanymi uczestniczkami i zajęły drugie miejsce w  tym konkursie. Ich dania były nie tylko pięknie podane, ale także bardzo smaczne.  Uczennice otrzymały  nagrody, dyplomy i podziękowania a także bezcenną lekcje smacznego przygotowania potraw w praktyce.
     Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!



    Dzwonki:


  • Lekcja 1: 8.30 - 9.15
  • Lekcja 2: 9.25 - 10.10
  • Lekcja 3: 10.20 - 11.05
  • Lekcja 4: 11.15 - 12.00
  • Lekcja 5: 12.10 - 12.55
  • Lekcja 6: 13.10 - 13.55
  • Lekcja 7: 14.05 - 14.50
  • Lekcja 8: 15.00 - 15.45