• Warsztaty kulinarne w Korzonku

  • W dniu 18 marca w Świetlicy w Korzonku odbyły się kolejne warsztaty w ramach realizacji projektu pn. "Przekazywanie lokalnych tradycji młodemu pokoleniu mieszkańców gminy Konopiska poprzez spotkania warsztatowe międzypokoleniowe" przygotowane przez pracownika Gminnego Centrum Kultury i Rekreacji - Karolinę Słowik.

          Uczestniczyli w nich uczniowie klasy V pod opieką wychowawcy świetlicy - pani Barbary Cierniak. Tematem było pieczenie mazurków i bab wielkanocnych oraz wspólne przygotowanie stołu wielkanocnego. 
         Zajęcia zaczęły się od nauki przystrajania. Uczniowie mogli dać upust swoim talentom plastycznym za pomocą przygotowanych pisaków, lukrów czy posypek o najróżniejszych kształtach i kolorach. Potem przyszedł czas na zajęcia typowo praktyczne. Wszyscy uczniowie przeszli do kuchni i tam zaczęła się ich prawdziwa przygoda kulinarno-cukiernicza. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Korzonku: Ewa, Barbara Morzyk i Teresa Pyrkosz. Pod okiem specjalistek od pieczenia uczniowie odmierzali składniki, wkładali je do form, smarowali, układali, przystrajali. Przez cały czas uczestnicy dowiadywali się różnych ciekawostek na temat tradycji świątecznych. Sami dzielili się także informacjami o przygotowaniach świątecznych w swoich domach. W dalszej części warsztatów cała klasa, wspólnie, przybierała babę wielkanocną i przygotowywała stół wielkanocny.
    Na koniec odbyła się degustacja słodkości wraz z panią dyrektor - Edytą Pawlak oraz dumną wychowawczynią - Sybillą Hofman - Migdalską.



    Zobacz więcej zdjęć

    Dzwonki:


  • Lekcja 1: 8.30 - 9.15
  • Lekcja 2: 9.25 - 10.10
  • Lekcja 3: 10.20 - 11.05
  • Lekcja 4: 11.15 - 12.00
  • Lekcja 5: 12.10 - 12.55
  • Lekcja 6: 13.10 - 13.55
  • Lekcja 7: 14.05 - 14.50
  • Lekcja 8: 15.00 - 15.45