• Konkurs kulinarny


  • Dnia 22 maja

    odbył się w Częstochowie Finał II Powiatowego Konkursu Kulinarnego "Zdrowie na talerzu"

    organizowanego w ramach VII edycji programu "Trzymaj formę".

     

    Organizatorem konkursu była Powiatowa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Częstochowie, współorganizatorem Zespół Szkół Gastronomicznych w Częstochowie, Miejski Zespół ds. Upowszechniania Zasad Zdrowego Żywienia. Partnerami w konkursie byli Firma Unilever Foodsolution, Polska Izba Mleka. 



    Jury oceniało oryginalność przepisów, sposób podania, zawartość składników odżywczych i kalorycznych oraz czytelność i opracowanie graficzne przepisów. W eliminacjach oceniono 39 nadesłanych prac, tylko 10 z nich zakwalifikowało się do finału, który miał miejsce w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie. Dziesięć dwuosobowych drużyn rywalizowało w kulinarnych zmaganiach pod okiem zawodowych kucharzy i przedstawicieli PSS-E w Częstochowie. Uczniowie mieli 1 godzinę i 15 minut na wykonanie swojego przepisu w praktyce.

    Uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Rększowicach zakwalifikowali się do finału po opracowaniu i przesłaniu przepisu kulinarnego na napój mleczny i zdrową kanapkę. Zespół uczniów w składzie WIKTORIA PIECUCH i MIŁOSZ GARUS stanął na wysokości zadania i zajął III miejsce w konkursie. Kolorowe kanapki przyrządzone przez Wiktorię i Miłosza były smaczne i zdrowe, a mleczny koktajl wyśmienity.





    Zobacz więcej zdjęć

    Dzwonki:


  • Lekcja 1: 8.30 - 9.15
  • Lekcja 2: 9.25 - 10.10
  • Lekcja 3: 10.20 - 11.05
  • Lekcja 4: 11.15 - 12.00
  • Lekcja 5: 12.10 - 12.55
  • Lekcja 6: 13.10 - 13.55
  • Lekcja 7: 14.05 - 14.50
  • Lekcja 8: 15.00 - 15.45