O tym, jak ważną rolę odgrywa zdrowe odżywianie w profilaktyce wielu chorób, przedszkolaki i uczniowie naszej szkoły dowiedzieli się podczas warsztatów dietetycznych, przeprowadzonych przez niecodziennych gości – trenerów odżywiania.
Warsztaty zorganizowane w trzech grupach wiekowych: dzieci przedszkolne, klasy 1-3 i klasy 4-8, łączyły wiedzę merytoryczną z atrakcyjną formą prezentacji tematyki zdrowego odżywiania.
Przedszkolaki wykonały doświadczenie, podczas którego sprawdzana była zawartość cukru w produktach takich jak żelki, wody smakowe. Okazało się, że wiele produktów uwielbianych przez dzieci zawiera ilości cukru znacznie przekraczające normy przyjęte przez Światową Organizację Zdrowia.
Uczniowie klas 1-3 zapoznali się z zasadami zdrowego odżywiania oraz przygotowali swój zbilansowany posiłek w postaci zdrowego talerza.
Połączenie wiedzy o wartościach odżywczych produktów i potraw z elementami anatomii, właściwe nawodnienie organizmu oraz aktywność fizyczna to główne tematy poruszane podczas warsztatów dla starszych uczniów.
W końcowej części spotkania uczniowie mieli okazję porozmawiać z prowadzącymi o zawodach: technik odżywiania i dietetyk.