W dniu 19 kwietnia bieżącego roku uczennice ZSP w Rększowicach Zuzanna Sokołowska i Weronika Chudy zdobyły II miejsce w Powiatowym Konkursie Kulinarnym „Zdrowie na talerzu” organizowanym w ramach programu edukacyjnego „Trzymaj formę”
Konkurs organizowany przez Powiatową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną w Częstochowie przy współpracy Urzędu Miasta Częstochowy i Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie składał się z dwóch etapów…
Pierwszy etap polegał na skomponowaniu przepisu na pełnowartościowe, zdrowe danie zasadnicze i deser, drugi etap to wykonanie dania w praktyce. Przepis skomponowany przez Zuzannę i Weronikę pod okiem opiekuna pani Joanny Ciuk, zgodny z zasadami zdrowego żywienia, zawierający pełną wartość odżywczą i kaloryczną pomyślnie przeszedł pierwszy etap konkursu.
Drugi etap rozpoczął się 19 kwietnia 2023 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie. Uczennice musiały wykonać danie zgodnie z przepisem na cztery pełnowartościowe porcje w określonym czasie. Jury oceniało oryginalność przepisów, sposób podania, zawartość składników odżywczych i kalorycznych, smak oraz czytelność i opracowanie graficzne przepisów. Zuzia i Weronika okazały się bardzo dobrze przygotowanymi uczestniczkami i wykonały danie, które zwróciło uwagę wszystkich. Wyróżniało się wyglądem, sposobem podania i smakiem. To była bezcenna lekcja gotowania i serwowania potraw a przede wszystkim promocji zdrowego żywienia. Uczennice, oprócz otrzymanych nagród, dyplomów, podziękowań nabyły doświadczenie, które na pewno zaprocentuje w przyszłości.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Joanna Ciuk