POWIATOWY KONKURS KULINARNY „ZDROWIE NA TALERZU” w ramach programu edukacyjnego TRZYMAJ FORMĘ !

Powiększ obraz

          W dniu 19 kwietnia bieżącego roku uczennice ZSP w Rększowicach Zuzanna Sokołowska i Weronika Chudy zdobyły II miejsce w  Powiatowym Konkursie Kulinarnym „Zdrowie na talerzu” organizowanym w ramach programu edukacyjnego  „Trzymaj formę”

         Konkurs organizowany przez Powiatową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną w Częstochowie przy współpracy Urzędu Miasta Częstochowy i Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie składał się z dwóch etapów…

          Pierwszy etap polegał na skomponowaniu przepisu na  pełnowartościowe, zdrowe danie zasadnicze i deser, drugi etap to wykonanie dania w praktyce. Przepis skomponowany przez Zuzannę i Weronikę pod okiem opiekuna pani Joanny Ciuk, zgodny z zasadami zdrowego żywienia, zawierający pełną wartość odżywczą i kaloryczną pomyślnie przeszedł pierwszy etap konkursu.

          Drugi etap  rozpoczął się 19 kwietnia 2023 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie. Uczennice musiały wykonać danie zgodnie z przepisem na cztery pełnowartościowe porcje w określonym czasie. Jury oceniało oryginalność przepisów, sposób podania, zawartość składników odżywczych i kalorycznych, smak oraz czytelność i opracowanie graficzne przepisów. Zuzia i Weronika okazały się bardzo dobrze  przygotowanymi uczestniczkami i wykonały danie, które zwróciło uwagę wszystkich. Wyróżniało się  wyglądem, sposobem podania i smakiem. To była bezcenna lekcja gotowania i serwowania potraw a przede wszystkim  promocji zdrowego żywienia. Uczennice, oprócz  otrzymanych  nagród, dyplomów, podziękowań  nabyły doświadczenie, które na pewno zaprocentuje w przyszłości.

          Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

                                                                                                                      Joanna Ciuk