Lubimy pieczywo

Powiększ obraz

          W minionym tygodniu przedszkolaki w ramach zajęć i preorientacji zawodowej w przedszkolu poznawały różne rodzaje zawodów. Jedne z zajęć poświęcone były pracy piekarza oraz tradycji pieczenia chleba. Celem zajęcia było poznanie kolejnych etapów jego powstawania , począwszy od siewu zboża poprzez zbiory i wypiek w piekarni. Dzieci poznały także różne rodzaje mąk oraz ciemnie i jasne pieczywo.

          Inauguracją całego zajęcia był własnoręczny wypiek chleba w przedszkolu. Starannie połączyliśmy wszystkie składniki i z niecierpliwością czekaliśmy, by móc skosztować własnego wypieku. Świeży, chrupiący chleb smakował wszystkim tak bardzo, że dzieci prosiły o dokładki. Zapraszamy do fotorelacji oraz zachęcamy do wypieku własnego chleba na który przepis znajdą Państwo poniżej.

DOMOWY CHLEB
Składniki
6 szkl mąki (np. 3 szklanki mąki pszennej i 3 żytniej)
1 szkl mleka
2 szkl wody ciepłej
50 g drożdży
1 łyżka soli
2 łyżeczki cukru
Ziarna według uznania, jak kto lubi

1. Do miseczki dajemy rozdrobnione drożdże i 2 łyżeczki cukru. Mieszamy, aż powstanie płynna konsystencja. To rozpuszczonych drożdży dodajemy 3 łyżeczki mąki pszennej i ok 1/4 szklanki wody. Składniki mieszamy ze sobą i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 15 minut.

2. Mąkę wsypujemy do miski wraz z ziarnami (można dać różne rodzaje mąki, razowa, pszenna). Mleko podgrzewamy, wlewamy wodę i wlewamy to na mąkę i delikatnie mieszamy, dosypujemy sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto można wyrabiać mikserem (szpatułki do ciasta) na najwyższych obrotach przez ok 7 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

3. Foremki smarujemy tłuszczem , i obsypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto przerabiam jeszcze raz przez chwilkę, wkładam do foremek i czekam aż urosną trochę, wierzch smarujemy wodą, posypujemy ziarnami (można wierzch chleba delikatnie naciąć nożem – i tak popęka).

4. Nagrzewamy piekarnik do 220 o C. Następnie wkładamy chleb i pieczemy w ok. 180 o C przez ok. 40 minut do godziny – trzeba je obserwować.

5. Po upieczeniu wyjmujemy z blaszek żeby się nie zaparzył. Dobrze wypieczony, będzie wtedy, kiedy po puknięciu w spód chlebek wyda głuchy odgłos.

Smacznego!

Sylwia Koza