Wszyscy dobrze wiedzą jakie bogate w witaminy są soki owocowe czy warzywne. Warto pomóc dziecku polubić je. Soki to doskonałe źródło witamin i cennych składników.
Uczniowie klasy pierwszej podczas zajęć kreatywnych poznali zasady bezpieczeństwa oraz higienicznego przygotowania soków. Wychowawczyni zapoznała dzieci z sokowirówką do robienia soków. Rozmawiali na temat bezpiecznego używania urządzeń elektrycznych, tylko pod nadzorem osób dorosłych…
Po zdobyciu wiedzy teoretycznej, uczniowie przystąpili do mycia owoców i warzyw, później już pozostało wrzucenie ich do sokowirówki i sok z jabłek i marchwi gotowy. Wspólna degustacja z rówieśnikami zachęcała do wypicia soku. Wszystkim bardzo smakowało!
Uczniowie klasy pierwszej brali również udział w zabawach edukacyjnych: rozpoznawali kształty warzyw i owoców poprzez dotyk i nazywanie ich, rozwiązywali zagadki o owocach i warzywach, grali w bingo i wyklejali owoce.
Degustacja była udana, bezpieczeństwo zapewnione i dużo radości z wykonanej pracy!
Marzena Zasuń